Acasa Despre Noi Servicii Medicale Echipa Medicala Galerie Foto Video Parteneri Contact Pagina Pacientului EN

Clinica Somesan - Servicii Medicale Baia Mare
 
Rezultate Medicale


Cod Acces:

Servicii Medicale
» Alergologie si Imunologie Clinica
» ATI
» Bronhoscopie
» Cardiologie
» Chirurgie Generala
» Chirurgie Pediatrica
» Chirurgie Plastica si Estetica
» Chirurgie Toracica
» Chirurgie Vasculara
» Consiliere nutritionala
» Dermatologie
» Diabet si Boli de Nutritie
» Diagnostic al Afectiunilor Mamare
» EMG + EEG
» Endocrinologie
» Endoscopie digestiva
» Epidemiologie
» Examinari medicale siguranta transporturilor
» Explorari functionale
» Farmacie cu Circuit Deschis
» Farmacie cu Circuit Inchis
» Fiziokinetoterapie - Recuperare
» Gastroenterologie
» Genetica Medicala
» Ginecologie
» Hematologie
» Laborator de Analize Medicale
» Masaj
» Maternitate
» Medicina Fizica si Balneologie
» Medicina Interna
» Medicina Muncii
» Nefrologie
» Neonatologie
» Neurochirurgie
» Neurologie
» Neurologie pediatrica
» Oftalmologie
» Oncologie
» ORL
» Ortopedie
» Ortopedie Pediatrica
» Pediatrie
» Pneumologie
» Pneumologie Pediatrica
» Psihiatrie
» Psihologie
» Radiologie Dentară
» Radiologie si Imagistica Medicala
» Reumatologie
» Sali de Operatie
» Sterilizare
» Stomatologie
» Stomatologie - Chirurgie BMF
» Unitate de Transfuzie Sanguina
» Urologie
EMG + EEG

 

EMG ( electromiografiaexploreaza activitatea bioelectrica a unitatilor motorii, este utila in diagnosticul afectiunilor neuronului motor periferic, in afectiuni musculare , boli endocrino-metabolice;  

Indicatii - elctromiografia (EMG) este un examen foarte util in patologia neuromusculara, mai ales in caz de paralizieAstfel, ea contribuie la diferentierea unei tulburari anorganice (psihologica), unei atingeri a sistemului nervos central, unui sindrom neurogen periferic (atingerea nervilor sau a originii lor aflate in maduva), unei atingeri musculare si unei tulburari a conductiei neuromusculare (transmitere a influxului nervos la muschi). 

 
Activitatea medicala de specialitate in acest domeniu este realizata de catre Dr. Teodor Stefan Fischer - medic primar neurolog, cadru universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj si Dr. Bogdan Florea, medic neurolog , cercetator, Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj Napoca

Examinarea EMG contine 2 proceduri:

  1. ELECTRONEUROGRAFIA (ENG)examinarea drecta a nervilor
  2. ELECTROMIOGRAFIA (EMG)examinarea musculaturii si indirect a sistemului nervos periferic

Tehnica si desfasurare - Se deosebesc doua tipuri de examene:
- Examenul detectarii activitalii musculare consta in inregistrarea activitatii electrice spontane a unui muschi, mai intai in repaus, apoi in cursul unei miscari voluntare, cu ajutorul unui electrod, cel mai des in forma de ac, infundat in muschi prin piele si legat la un aparat care furnizeaza pe un ecran si pe hartie un grafic, succesiune a unor unde sub forma de limba, fiecare reprezentand contractia unei unitati motorii (grupa de celule musculare comandate de una si aceeasi celula nervoasa).

- Examenul de stimulare si de detectare a activitatii musculare se bazeaza pe aceleasi principii dar procedeaza in mod diferit, stimuland un nerv printr-un curent electric de scurta durata, nedureros. Nervul declanseaza atunci propriile reactii electrice care se propaga in toata lungimea sa inainte de a fi transmise muschiului corespunzator, de unde ele sunt culese. Se poate astfel, pe de o parte sa se calculeze viteza de conductie prin nerv si, pe de alta parte, sa se studieze conductia neuromusculara

PREGATIREA PACIENTULUI

Pacientul trebuie sa aiba pielea curata, bine degresata, ceea ce  determina o impedanta cutanata scazuta. Aceasta conduce la cresterea calitatii semnalului cules. Este de preferat ca pacientul sa nu aiba infectii cutanate, mai ales daca ele se afla in zona ce urmeaza a fi explorata. Daca pacientul are un membru imobilizat in aparat gipsat si acest membru urmeaza a fi explorat, aparatul gipsat trebuie indepartat. Pacientul este dezbracat si intins pe o canapea intr-o pozitie cat mai confortabila. Examinarea dureaza intre 20 si 30 minute. 

Temperatura atat a pacientului cat si a incaperii in care se afla este foarte importanta. O temperatura scazuta modifica latentele, amplitudinile si vitezele de conducere determinate prin aceasta investigatie. In general, o temperatura a extremitatilor sub 33 de grade nu este recomandata.

Daca pacientul se afla sub un tratament anticoagulant, trebuie determinat INR-ul in ziua anterioara investigatiei EMG. Atata timp cat INR se afla in intervalul terapeutic obisnuit (intre 2 si 3), nu este contraindicata analiza cu ac, desi un grad mai inalt de producere de hematoame exista. Daca INR-ul creste peste 3, creste foarte mult si acest risc de a aparea hematoame musculare importante.

Investigatia NU este contraindicata la gravide.

Principalul risc al investigatiei este disconfortul (mai mare sau mai mic in functie de toleranta individuala) creat de impulsurile electrice si insertia intramusculara a acului. Este o investigatie care se practica si la copii, asa ca acest disconfort este destul de mic. Complicatiile acestei investigatii sunt extrem de rare si ele sunt reprezentate de sangerea urmata de aparitia unei echimoze sau hematom sau penetrarea unei alte structuri decat muschiul (nerv, vas de sange, plaman etc).

RECOMANDARI

1. Boli ale nervilor periferici

• Mononeuropatii: Sunt afectiuni ale nervilor periferici limitate la un singur nerv. Cea mai frecventa mononeuropatie este cea de nerv median prin incarcerarea lui la nivelul canalului carpian (sindromul de canal carpian).

• Mononeuropatii multiplex: Sunt afectiuni asimetrice ale mai multor nervi (spinali sau cranieni) in diferite grade de evolutie, de cele mai multe ori determinate de vasculite , dar si de diabet zaharat, infectii, infiltratii neoplazice (limfomul si leucemia).

• Polineuropatii: Sunt afectiuni generalizate ale nervilor periferici ce pot fi de natura demielinizanta sau axonal. Tabloul clinic poate fi mai mult senzitiv sau mai mult motor, dar cele mai multe au un aspect mixt senzitivo-motor. Rolul investigatiei EMG este de a determina un aspect electrofiziologic cat mai exact al polineuropatiei care orienteaza catre posibilele etiologii.

• Radiculopatii: Sunt afectiuni ale nervilor cauzate de leziunea radacinilor spinale (de cele mai multe ori prin mecanism de compresie). Ele pot fi determinate de hernii de disc (cel mai frecvent), osteofite, tumori, infectii sau inflamatii ale radacinilor.

• Plexopatii: Sunt leziuni la nivelul plexurilor nervoase, brahial sau lombosacrat, determinate in general de traumatisme, diabet zaharat, infectii, tumori, boli inflamatorii.

2. Boli musculare

Miopatiile sunt boli ale fibrelor musculare si ele se prezinta clinic ca sindroame pur motorii (nu apare afectare senzitiva sau autonoma decat daca se suprapun cu alte afectiuni). Miopatiile pot fi: dobandite (inflamatorii, toxice, endocrine) sau mostenite (distrofia musculara, metabolice, congenitale). Valoarea EMG consta nu numai in a diagnostica o miopatie si a orienta catre o etiologie a acestora, dar si a indica locul cel mai valoros pentru a face o biopsie musculara. De aceea, in afectiunile musculare, EMG-ul este considerat o biopsie electrica.

3. Boli ale jonctiunii neuromusculare

Sunt boli in care “leziunea” este la nivelul comunicarii intre axon (fibra nervoasa) si muschi, comunicare care poarta denumirea de jonctiune neuromusculara sau placa motorie.

 

Electroencefalograma (EEG) reprezintă recoltarea, potențarea și înregistrarea desfășurării în timp a activității electrice a scoartei cerebrale prin intermediul unor electrozi de suprafață, situați la nivelul scalpului.  Electroencefalograma reprezintă înregistrarea manifestării colective a neuronilor cortexului cerebral, a unui set de potențiale de câmp fluctuante, produse din activitatea concomitentă a unui număr mare de neuroni, captate prin intermediul electrozilor situați pe scalp. Electroencefalograma este utilizata pe larg in diagnosticul epilepsiei, a encefalopatiilor, in monitorizarea activitatii cerebrale in timpul anesteziei si a pacientilor aflati in coma si in stabilirea mortii cerebrale.

Examen care are drept scop înregistrarea activităţii electrice spontane a creierului, electroencefalograma (EEG) constă în înregistrarea grafică, cu ajutorul electrozilor plasaţi pe pielea capului, a variatiilor curentilor electrici care se produc normal, în mod continuu, la nivelul scoarţei cerebrale.Ţesuturile corpului sunt bune conducătoare de electricitate şi pot transmite până la piele semnalul acestei activităţi electrice.Aceste semnale sunt însă foarte slabe şi de aceea este nevoie de un amplificator care este inclus înaparatul de înregistrat.

Pregatirea şi derularea practică

Inainte de a începe examenul,medicul va întreba pacientul despre antecedentele sale medicale şi despreeventualele tratamente pe care le urmează.

TEHNICA INVESTIGATIEI

Pacientul este sezand pe un scaun sau culcat pe un pat într-o cameră liniştită şi va încerca să se relaxeze la maximum. Părul va fi îndepărtat şi fixat cu agrafe pentru ca pe pielea capului sa se poată aşeza electrozii. Se aplică întâi o pastă abrazivă (la contactul cu pielea capului senzaţia este de atingere cu o piatră ponce), apoi o pastă bunăconducătoare de electricitate. Electrozii sunt înveliţi într-o capsulă de bumbac îmbibată în soluţie salină şi sunt dispuşi pe pielea capului, apoi menţinuţi pe loc cu ajutorul unei retele elastice ca de plasă, care acoperă tot capul. Electrozii sunt în număr de 18-24 şi sunt legaţi prin fire de aparatul de înregistrare. Medicul începe înregistrarea după ce îi cere pacientului să închidă ochii şi apoi să îi deschidă din timp în timp. Pentru a pune în evidenţăanumite anomalii, pacientul este sfătuit să respire amplu şi rapid timp de 5 minute (proba de hiperpnee). Pentruacelaşi motiv, se va face o înregistrare sub stimuli luminoşi intermitenţi (flash de lumină cu secvenţa de l2secunde), la sfârşitul examenului. Dacă pacientul are tulburări ale stării vigile sau se află în comă, este necesar să se efectueze stimulări speciale (bătăi din palme, strigarea numelui persoanei respective sau ciupirea pielii) pentru a aprecia dacă creierul reacţionează la stimuli. Traseul înregistrat este interpretat de către medic. La sfârşitul examenului, electrozii sunt îndepărtaţi şi pasta conductoare se şterge cu o compresă; dacă mai rămân resturi de pastă, aceasta se va usca şi va cădea sub formă de pudră.

Efecte secundare

Electroencefalograma nu se însoţeşte de efecte secundare. Dacă pacientii sunt suspectati că pot avea epilepsie sau se află în tratament pentru epilepsie, ei pot avea crize în timpul examinării dacă se face proba de hiperpnee sau stimularea luminoasă. Medicul care face înregistrarea va urmări permanent starea pacientului şi va opri proba de stimulare la cel mai mic semn de alarmă.

De reţinut

Inainte de electroencefalogramă, se recomandă pacientului să nu îşi întrerupă tratamentul medical urmat decât în situatii speciale. Pacientul trebuie însă să îi spună medicului dacă urmează un tratament medicamentos, pentru că unele dintre ele pot influenta şi pot modifica traseul EEG. Rezultatele se cunosc în mai puţin de 24 de ore, timp în care se analizează înregistrarea. 



Tur Virtual
Clinica Somesan - Tur Virtual
Vizitati acum in mod virtual Clinica Somesan
Contact
Adresa:
Aleea Mărăşti Nr. 1
Baia Mare, Maramures

Telefon:

Tel. 0751.229.475
Tel. 0362.415.521
Tel. 0362.415.535
Fax: 0362.415.540

Luni- Vineri: 7-20
Sambata: 7-15

(inclusiv Laboratorul de analize medicale cu eliberare rezultate in aceeasi zi)

Email:

 
 
Activitate Stiintifica
» ACTIVITATE STIINTIFICA LA CLINICA SOMESAN
» PROGRAMUL MARAMEDICA 2015
» WORKSHOP ELASTOCONT - Baia Mare 13 septembrie 2014
» CONFERINTA DE PNEUMOLOGIE INSPIR - IASI 11 - 13 septembrie 2014
» SCOALA NATIONALA DE VARA - SUIOR 2014
» MARAMEDICA - Februarie 2014
 
Noutati
» MENTENANȚA CALL-CENTER
» PACHETE ANALIZE MEDICALE - OFERTE!
» CHESTIONAR SATISFACTIE CLIENTI
» ANGAJARE ASISTENTI MEDICALI
» PROGRAM DE SARBATORI - RUSALII
» SERVICII MEDICALE IN CONTRACT CU CASA DE ASIGURARI - valabile de la data de 1 aprilie 2017
» SERVICII DE MATERNITATE SI NEONATOLOGIE
» Eliberare permis auto si portarma
» CONSULTATII ENDOCRINOLOGIE
» CHIRURGIA OCHIULUI
 

Copyright © 2019 ClinicaSomesan.ro ceasuri replica