Acasa Despre Noi Servicii Medicale Echipa Medicala Galerie Foto Video Parteneri Contact Pagina Pacientului EN

Clinica Somesan - Servicii Medicale Baia Mare
 
Rezultate Medicale


Cod Acces:

Servicii Medicale
» Alergologie si Imunologie Clinica
» ATI
» Bronhoscopie
» Cardiologie
» Chirurgie Generala
» Chirurgie Pediatrica
» Chirurgie Plastica si Estetica
» Chirurgie Toracica
» Chirurgie Vasculara
» Consiliere nutritionala
» Dermatologie
» Diabet si Boli de Nutritie
» Diagnostic al Afectiunilor Mamare
» EMG + EEG
» Endocrinologie
» Endoscopie digestiva
» Epidemiologie
» Examinari medicale siguranta transporturilor
» Explorari functionale
» Farmacie cu Circuit Deschis
» Farmacie cu Circuit Inchis
» Fiziokinetoterapie - Recuperare
» Gastroenterologie
» Genetica Medicala
» Ginecologie
» Hematologie
» Laborator de Analize Medicale
» Masaj
» Maternitate
» Medicina Fizica si Balneologie
» Medicina Interna
» Medicina Muncii
» Nefrologie
» Neonatologie
» Neurochirurgie
» Neurologie
» Neurologie pediatrica
» Oftalmologie
» Oncologie
» ORL
» Ortopedie
» Ortopedie Pediatrica
» Pediatrie
» Pneumologie
» Pneumologie Pediatrica
» Psihiatrie
» Psihologie
» Radiologie Dentară
» Radiologie si Imagistica Medicala
» Reumatologie
» Sali de Operatie
» Sterilizare
» Stomatologie
» Stomatologie - Chirurgie BMF
» Unitate de Transfuzie Sanguina
» Urologie
Endoscopie digestiva

Activitatea de endoscopie digestiva in cadrul Clinicii Somesan este realizata de medicii gastroenterologi Dr. GRAD SIMONA, Dr. GRAD COSMIN si Dr. IONESCU RADU.

 

Endoscopia superioara (gastroscopia)

 

Endoscopia superioara sau gastroscopia este o procedura medicala care permite medicului specialist (de obicei gastroenterolog) examinarea esofagului, a stomacului si a duodenului, cu ajutorul unui tub ingust si flexibil care are atasat la unul dintre capete o camera video.

Endoscopia superioara este din ce in ce mai des folosita in locul radiologiei (bazata pe folosirea razelor X), deoarece ofera si posibilitatea depistarii unor anomalii mai subtile ca ulcer si tumori, precum si posibilitatea prelevarii unei mostre de tesut (biopsie) sau a unei mostre celulare (citologie). Aceste probe au un rol foarte important in definirea naturii anomaliei depistate.

Uneori această investigaţie este numită fibrogastroduodenoscopie, ceea ce înseamnă:

- "fibro" indică faptul pentru examinare se utilizează o sondă specială care constă din fibre optice, care transmite imagini video ale organelor investigate;

- "gastro" indică faptul se include examinarea stomacului;

- "duodeno" indică faptul se include examinarea porţiunii iniţiale a intestinului (duodenul);

- "scopia" indică faptul , utilizând sonda, medicul vizualizează pereţii interiori ai organelor investigate. 

În unele surse puteţi întâlni şi termenul fibroesofagogastroduodenoscopia, ceea ce înseamnă , în plus la stomac şi la duoden, în timpul examinării, medicul examinează şi pereţii esofagului.

Termenul endoscopia digestivă superioară este legat de faptul în timpul procedurii are loc examinarea porţiunii superioare a tractului digestiv.

În funcţie de obiectivele specifice ale examinării şi în funcţie de organul investigat cu o atenţie maximă, endoscopia digestivă superioară poate fi numită gastroscopie (se studiază, în mod special, stomacul) sau duodenoscopie (se studiază, în mod special, duodenul).

 

De ce se face testul?

In general endoscopia superioara este recomandata pentru depistarea unor afectiuni ale esofagului, stomacului si duodenului, precum si pentru stabilirea cauzelor unor simptome precum dureri abdominale superioare, stari de ameteala sau voma, dificultati la deglutitie sau sangerari intestinale provocate de anemii.

În plus, în timpul investigaţiei medicul are posibilitatea de a efectua anumite manipulări în interiorul tractului digestiv superior: de exemplu, extragerea din stomac a corpurilor străine înghiţite (monede, nasturi, etc.), cauterizarea vaselor sanguine care sângerează, extragerea unui polip gastric, etc.

Mulţi oameni au o atitudine negativă faţă de gastroscopie şi se indispun atunci când medicii le prescriu acest test. O astfel de reacţie din partea lor este normală, pentru gastroscopia poate fi  foarte neplăcută. Cu toate acestea, în cazul în care urmează decideţi dacă veţi accepta sau nu endoscopia, trebuie luaţi în considerare faptul doar această investigaţie poate oferi răspunsuri la întrebările cu privire la cauzele posibile ale bolii şi doar pe baza rezultatelor acestui test, medicul poate prescrie un tratament corect.

Pregatire pacientului

Pentru ca rezultatele endoscopiei superioare sa fie cat mai concludente, este necesar ca stomacul sa fie gol, iar pentru aceasta pacientul va trebui sa nu bea si sa nu manance nimic cel putin cu 6 ore inainte de efectuarea propriu-zisa a testului. De asemenea, este indicat sa va infomati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, precum si daca sunteti alergici la un anumit tip de medicamente sau produsi farmaceutici. In plus, persoanele care sufera de boli grave precum afectiuni ale inimii sau plamanilor vor necesita ingrijiri speciale pe durata desfasurarii testului.

Cum se face testul?

Gastroscopia se efectuează doar în cabinete speciale, dotate cu echipamentul necesar (fibroscop + monitor). Procedura de investigare se începe cu aranjarea pacientului pe canapea, în poziţie culcat pe partea stângă. În continuare, medicul introduce în nasul sau în gura pacientului un tub, similar cu un cablu sau cu o tijă elastică. În primul rând, sonda trece prin gât, apoi intră în esofag, din esofag trece în stomac şi din stomac în duoden. După încheiere examinării , medicul extrage rapid sonda în afara organismului. De obicei, toată procedura durează nu mai mult de 10-15 minute.

Procedura urmata de endoscopia superioara nu presupune o stare de disconfort fizic sau psihic majora. Inainte de introducerea in organism a endoscopului medicul specialist va folosi un spray anestezic pentru zona gatului si a amigdalelor. Pentru a preveni durerea, medicul dumneavoastra va dispune administrarea intravenoasa a unor sedative si calmante.Pe toata durata testului va trebui sa stati intins pe partea stanga, in vreme ce medicul va introduce endoscopul pentru a putea analiza esofagul, stomacul si duodenul. Aceasta procedura nu implica risuri sau dureri si nici nu blocheaza respiratiaDupa efectuarea propriu-zisa a testului, pacientul va fi supravegheat indeaproape pana cand efectul calmantelor si a anestezicului va disparea. Avand in vedere ca endoscopia superioara presupune sedarea pacientului, acesta va trebui sa fie insotit de un membru al familiei, care sa insoteasca pacientul pana acasa.
În cele mai multe cazuri, pentru a reduce la minimum disconfortul pacientului în timpul fibrogastroduodenoscopiei, medicii utilizează medicamente speciale pentru anestezia locală a cavităţii nazale şi a faringelui (de exemplu, soluţie de lidocaină) sau medicamente pentru anestezie uşoară, care induc persoana supusă investigaţiei într-o stare de somn de scurtă durată şi elimină toate sentimentele neplăcute şi toate amintirile despre ceea ce s-a întâmplat în timpul investigaţiei.
Gastroscopia în stare de somn indus de anestezie este utilizată, în special, în cazurile examinărilor copiilor sau ale pacienţilor neliniştiţi care altfel nu pot suporta această procedură. Fără anestezie, gastroscopia nu este dureroasă, dar poate fi destul de neplăcută. În special, senzaţiile neplăcute apar în timpul trecerii sondei prin gât şi prin esofag (se poate declanşa reflexul de vomă şi poate apărea senzaţia de sufocare).  In cele mai multe dintre cazuri, medicul specialist va putea sa stabileasca un diagnostic provizoriu si sa discute cu pacientul imediat dupa examinarea endoscopica. Daca se impune insa prelevarea unei mostre de tesut (biopsie) sau a unei mostre celulare (citologie), rezultatele vor fi disponibile intr-un interval de timp de 72 pana la 96 de ore. Introducerea endoscopului in organism nu presupune o senzatie de disconfort major. Ocazional, dupa terminarea examinarii endoscopice, pacientul poate resimti o usoara durere la nivelul gatului si al amigdalelor sau chiar senzatia unei umflaturi la nivelul acestor zone, datorita aerului folosit in timpul procedurii. Aceste simptome vor disparea in cateva ore.

Riscuri 

Endoscopia superioara nu presupune riscuri majore, dureri si nici riscul blocarii respiratiei pe parcursul introducerii endoscopului pentru examinarea esofagului, a stomacului si a duodenului. Daca suferiti de afectiuni mai grave ale inimii sau plamanilor este bine ca medicul dumneavoastra specialist sa fie informat in legatura cu acest lucru pentru a va acorda ingrijiri speciale pe durata testului.

Complicaţii grave după gastroscopie se întâmplă foarte rar, dar nu sunt excluse totalmente.
Dintre cele mai periculoase complicaţii pot fi sângerarea, perforaţia esofagului, a stomacului sau a duodenului şi infecţia.

Decesul în timpul procedurii se întâmplă

Tur Virtual
Clinica Somesan - Tur Virtual
Vizitati acum in mod virtual Clinica Somesan
Contact
Adresa:
Aleea Mărăşti Nr. 1
Baia Mare, Maramures

Telefon:

Tel. 0751.229.475
Tel. 0362.415.521
Tel. 0362.415.535
Fax: 0362.415.540

Luni- Vineri: 7-20
Sambata: 7-15

(inclusiv Laboratorul de analize medicale cu eliberare rezultate in aceeasi zi)

Email:

 
 
Activitate Stiintifica
» ACTIVITATE STIINTIFICA LA CLINICA SOMESAN
» PROGRAMUL MARAMEDICA 2015
» WORKSHOP ELASTOCONT - Baia Mare 13 septembrie 2014
» CONFERINTA DE PNEUMOLOGIE INSPIR - IASI 11 - 13 septembrie 2014
» SCOALA NATIONALA DE VARA - SUIOR 2014
» MARAMEDICA - Februarie 2014
 
Noutati
» MENTENANȚA CALL-CENTER
» PACHETE ANALIZE MEDICALE - OFERTE!
» CHESTIONAR SATISFACTIE CLIENTI
» ANGAJARE ASISTENTI MEDICALI
» PROGRAM DE SARBATORI - RUSALII
» SERVICII MEDICALE IN CONTRACT CU CASA DE ASIGURARI - valabile de la data de 1 aprilie 2017
» SERVICII DE MATERNITATE SI NEONATOLOGIE
» Eliberare permis auto si portarma
» CONSULTATII ENDOCRINOLOGIE
» CHIRURGIA OCHIULUI
 

Copyright © 2019 ClinicaSomesan.ro ceasuri replica