Acasa Despre Noi Servicii Medicale Echipa Medicala Galerie Foto Video Parteneri Contact Pagina Pacientului EN

Clinica Somesan - Servicii Medicale Baia Mare
 
Rezultate Medicale


Cod Acces:

Servicii Medicale
» Alergologie si Imunologie Clinica
» ATI
» Bronhoscopie
» Cardiologie
» Chirurgie Generala
» Chirurgie Pediatrica
» Chirurgie Plastica si Estetica
» Chirurgie Toracica
» Chirurgie Vasculara
» Consiliere nutritionala
» Dermatologie
» Diabet si Boli de Nutritie
» Diagnostic al Afectiunilor Mamare
» EMG + EEG
» Endocrinologie
» Endoscopie digestiva
» Epidemiologie
» Examinari medicale siguranta transporturilor
» Explorari functionale
» Farmacie cu Circuit Deschis
» Farmacie cu Circuit Inchis
» Fiziokinetoterapie - Recuperare
» Gastroenterologie
» Genetica Medicala
» Ginecologie
» Hematologie
» Laborator de Analize Medicale
» Masaj
» Maternitate
» Medicina Fizica si Balneologie
» Medicina Interna
» Medicina Muncii
» Nefrologie
» Neonatologie
» Neurochirurgie
» Neurologie
» Neurologie pediatrica
» Oftalmologie
» Oncologie
» ORL
» Ortopedie
» Ortopedie Pediatrica
» Pediatrie
» Pneumologie
» Pneumologie Pediatrica
» Psihiatrie
» Psihologie
» Radiologie Dentară
» Radiologie si Imagistica Medicala
» Reumatologie
» Sali de Operatie
» Sterilizare
» Stomatologie
» Stomatologie - Chirurgie BMF
» Unitate de Transfuzie Sanguina
» Urologie
Explorari functionale

          Explorarile functionale reprezinta o metode de investigatie foarte importante in evaluarea afectiunilor corpului uman. Din explorarile functionale fac parte si urmatoarele tipuri de investigatii: ecografie, montare si interpretare Holter tensiune arteriala, Holter EKG spirometrie, oscilometrie, electrocardiograma, test de efort, audiometrie si viziotest.

ECOGRAFIA MEDICALA

Ecografia medicală este o metodă imagistică medicală de diagnostic care foloseste ultrasunete, utilizata pentru a vizualiza diferite structuri cu caracter de organ sau cavitate, cum ar fi ca muşchi, tendoane, organe interne. 

Aceasta tehnica permite  masurarea dimensiunilor unor organe, evaluarea structurii  organelor, determinarea unor leziuni, pe baza imaginilor obţinute în timp real cu ajutorul unui transductor al aparatului de ecografie.

Ecografia este rezultatul dezvoltării tehnologiei sonarelor în timpul celui de-al doilea război mondial. Un dispozitiv portabil pus în contact cu pielea produce unde ultrasonore de frecvență înaltă și receptează semnalele trimise de către organele interne. Un avantaj al sonografiei constă în faptul că se evită efectele nocive ale razelor X. Mai mult, echipamentul este portabil și ieftin. Un mare dezavantaj constă în faptul că nu sunt obținute imagini foarte clare.

Deși a fost utilizată pentru prima dată în anii 50 această metodă de obținere a imaginilor clinice s-a folosit mai ales după dezvoltarea calculatoarelor. Sonografia nu se utilizează la examinarea oaselor și plămânilor, dar se folosește foarte mult în obstetrică, unde imaginile pot fi utilizate pentru localizarea placentei și stabilirea vârstei, poziției și dezvoltării fătului. De asemenea, imaginile sonografice se folosesc la analiza bătăilor inimii.

Ultrasunetele sunt unde sonore cu frecvență de ordinul Mega Hertz (20 KHz – > 150 Mhz) care nu pot fi percepute de urechea umană. Ultrasunetele ajută medicii diagnosticheze și trateze pacienții, în foarte multe cazuri fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Ecografia este rezultatul utilizării ultrasunetelor în tehnologie.

Ultrasunetele, atunci când sunt utilizate medical, sunt folosite pentru a vedea ceeea ce este în interiorul corpului fără a deschide corpul uman. Toți mușchii, tendoanele și un numar mare al organelor interne pot fi observate cu acest tip de tehnologie. De asemenea, se pot observa și alte tipuri de obiecte din interiorul corpului uman care nu aparțin acestuia. Cele mai cunoscute tipuri de ecografii au la bază ultrasunetele: obstetricală, fetală, prenatală,  mamară, Doppler, ecografii 2D, 3D, 4D etc. 

Ecografie

Practic, un dispozitiv ecografic emite ultrasunete în corpul nostru și calculează timpul în care aceste ultrasunete se întorc înapoi în dispozitiv.

Ecografia este considerată SIGURĂ, indiferent de aparatul utilizat, de durata sau de frecvența utilizărilor. Imaginile pe care ecografia le oferă sunt obținute prin propagarea ultrasunetului prin diverse țesuturi de densități diferite: piele, mușchi, lichid, membrane, sânge etc.

Cea mai populară modalitate de utilizare a ultrasunetelor este ecografia prenatală. Medicul poate vizualiza corpul mamei și observa fătul din stadii incipiente. Ecografia 2D reprezintă o secțiune printr-o anumită zonă a corpului bebelușului, este alb-negru și prezintă doar două dimensiuni, x și y (axele geometrice). Acest tip de ecografie este folosit de medicul specialist.

La ecografia 3D putem vedea și planul z cu ajutorul căruia vedem imaginea în relief. Practic, peste imaginea de la ecografia 2D se suprapune și planul z.

La ecografia 4D apare a patra dimensiune, și anume timpul. În acest mod, vedem imaginea în timp real.

Ecografia este foarte frecvent folosită pentru a detecta eventualele probleme ale vaselor periferice și din interiorul inimii. Medici chirurgi cardiologi pot observa înainte de operație ce se întâmplă în interiorul inimii, cum este aceasta vascularizată, ce depozite de grasime există, valoarea fluxurilor sangvine, dacă există blocaje etc. Ei pot interveni spargă cheagurile de sânge sau le filtreze, în funcție de starea pacientului. Ecografia Doppler permite analizarea inimii, dar și a fluxurilor de sânge din artere și vene.

Limitele ecografiei. Ecografia are şi limite: nu penetrează structurile osoase, calitatea imaginilor este slabă în cazul când se interpune gaz între transductor şi organul de interes, datorită diferenţelor extreme de impedanţă acustică (de exemplu vizualizarea pancreasului este dificilă la cei cu balonare), adâncimea de penetrare a ultrasunetelor este mai mică la pacienţii obezi şi deci acurateţea imaginii mai scăzută, iar limita de rezoluţie este de 3 mm (nu poate detecta structuri mai mici de această dimensiune).

ECOGRAFIA CU ELASTOGRAFIE

Testarea prin FibroScan sau elastografia hepatică reprezintă o metodă recent introdusă, neinvazivă prin care se măsoară duritatea ţesutului hepatic. În acest fel, metoda este utilizată în depistarea şi cuantificarea fibrozei hepatice din hepatite şi ciroză, deoarece s-a dovedit ca există o corelaţie intre gradul fibrozei si elasticitatea hepatică.

AVANTAJE

- evaluarea fibrozei hepatice se face printr-un test neinvaziv, nedureros

- este un test simplu, rapid, reproductibil

- rezultatul este disponibil imediat pentru pacient

- procedura se poate efectua ori de câte ori este necesar, în special pentru evaluarea tratamentului

- FibroScan este o alternativă pentru biopsia hepatică, cu performanţă apropiată acesteia; spre deosebire de FibroScan, biopsia hepatica este o metodă invazivă, poate fi dureroasa, prezinta riscuri, complicaţii (hemoragie, peritonită, sepsis), poate avea numeroase limitări şi contraindicaţii.

LIMITELE METODEI

Ascita, obezitatea, spaţiile intercostale prea înguste constituie limitările elastografiei.

INDICATIILE ELASTOGRAFIEI

-          hepatitele cronice virale cu virus B sau C

-          ciroza hepatică de orice etiologie

-          hepatopatia alcoolică

-          hepatite toxice şi medicamentoase

-          steatohepatita non-alcoolică

-          hemocromatoza, boala Wilson

-          pacienţii care refuză puncţia hepatică

TEHNICA ELASTOGRAFIEI

Aparatul emite unde de frecvenţă joasă care sunt ulterior reflectate diferit de parenchimul hepatic, în funcţie de duritatea acestuia şi recaptate de transductorul aparatului. Viteza de recaptare este invers proporţională cu duritatea ţesutului. Cu cât fibroza este mai avansată, cu atât duritatea ţesutului hepatic e mai mare. Cuantificarea elasticităţii hepatice este de fapt o medie a unor măsurători multiple în acelaşi punct de impact. Volumul explorat este de cel puţin 100 de ori mai mare decât acela al unei probe obţinute prin puncţie.

Manevra este nedureroasă, nu necesită niciun fel de pregătire prealabilă. Pacientul este aşezat în decubit dorsal (cu faţa în sus) pe pat, iar transductorul aparatului este plasat într-un spaţiu intercostal, permiţând astfel evaluarea lobului dept hepatic. Se poate determina în acest mod elasticitatea parenchimului hepatic pe o adâncime de aproximativ 2 cm şi diametru de 1 cm. Rezultatul examinării reprezintă de fapt media a 10 determinări succesive validate de aparat. Pe baza acestora, se stabileşte gradul fibrozei, de la 0 la 4.



Tur Virtual
Clinica Somesan - Tur Virtual
Vizitati acum in mod virtual Clinica Somesan
Contact
Adresa:
Aleea Mărăşti Nr. 1
Baia Mare, Maramures

Telefon:

Tel. 0751.229.475
Tel. 0362.415.521
Tel. 0362.415.535
Fax: 0362.415.540

Luni- Vineri: 7-20
Sambata: 7-15

(inclusiv Laboratorul de analize medicale cu eliberare rezultate in aceeasi zi)

Email:

 
 
Activitate Stiintifica
» ACTIVITATE STIINTIFICA LA CLINICA SOMESAN
» PROGRAMUL MARAMEDICA 2015
» WORKSHOP ELASTOCONT - Baia Mare 13 septembrie 2014
» CONFERINTA DE PNEUMOLOGIE INSPIR - IASI 11 - 13 septembrie 2014
» SCOALA NATIONALA DE VARA - SUIOR 2014
» MARAMEDICA - Februarie 2014
 
Noutati
» MENTENANȚA CALL-CENTER
» PACHETE ANALIZE MEDICALE - OFERTE!
» CHESTIONAR SATISFACTIE CLIENTI
» ANGAJARE ASISTENTI MEDICALI
» PROGRAM DE SARBATORI - RUSALII
» SERVICII MEDICALE IN CONTRACT CU CASA DE ASIGURARI - valabile de la data de 1 aprilie 2017
» SERVICII DE MATERNITATE SI NEONATOLOGIE
» Eliberare permis auto si portarma
» CONSULTATII ENDOCRINOLOGIE
» CHIRURGIA OCHIULUI
 

Copyright © 2019 ClinicaSomesan.ro ceasuri replica