Acasa Despre Noi Servicii Medicale Echipa Medicala Galerie Foto Video Parteneri Contact Pagina Pacientului EN

Clinica Somesan - Servicii Medicale Baia Mare
 
Rezultate Medicale


Cod Acces:

Servicii Medicale
» Alergologie si Imunologie Clinica
» ATI
» Bronhoscopie
» Cardiologie
» Chirurgie Generala
» Chirurgie Pediatrica
» Chirurgie Plastica si Estetica
» Chirurgie Toracica
» Chirurgie Vasculara
» Consiliere nutritionala
» Dermatologie
» Diabet si Boli de Nutritie
» Diagnostic al Afectiunilor Mamare
» EMG + EEG
» Endocrinologie
» Endoscopie digestiva
» Epidemiologie
» Examinari medicale siguranta transporturilor
» Explorari functionale
» Farmacie cu Circuit Deschis
» Farmacie cu Circuit Inchis
» Fiziokinetoterapie - Recuperare
» Gastroenterologie
» Genetica Medicala
» Ginecologie
» Hematologie
» Laborator de Analize Medicale
» Masaj
» Maternitate
» Medicina Fizica si Balneologie
» Medicina Interna
» Medicina Muncii
» Nefrologie
» Neonatologie
» Neurochirurgie
» Neurologie
» Neurologie pediatrica
» Oftalmologie
» Oncologie
» ORL
» Ortopedie
» Ortopedie Pediatrica
» Pediatrie
» Pneumologie
» Pneumologie Pediatrica
» Psihiatrie
» Psihologie
» Radiologie Dentară
» Radiologie si Imagistica Medicala
» Reumatologie
» Sali de Operatie
» Sterilizare
» Stomatologie
» Stomatologie - Chirurgie BMF
» Unitate de Transfuzie Sanguina
» Urologie
Reumatologie

Asistența medicală de specialitate în cadrul CLINICII SOMEȘAN este realizată de către doamna Dr. ALINA CURTA, Dr. BACIA-MOCIRAN ANDREEA și Dr. EUGENIA MOCIRAN medici reumatologi.

Reumatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea, tratamentul și recuperarea unor afecțiuni nechirurgicale la nivelul aparatului locomotor.

Sistemul locomotor are trei componente majore:

            - oase

            - articulaţii

            - muşchi cu nervii lor.

Cea mai bună examinare trebuie aibă în vedere regiunile anatomice, iar examinarea propriu-zisă fie făcută într-o anumită ordine, potrivit legilor mecanicii articulare şi musculare.

Scheletul îndeplineşte în organism mai multe funcţii:

- formă şi suport corpului

- reprezintă depozitul de calciu uşor mobilizabil (97%)

- unele elemente ale scheletului protejează corpul faţă de forţe externe şi interne.

Oasele oferă suprafeţe de inspecţie pentru muşchi şi reprezintă pârghii de mişcare.

Agentul dinamic al locomoţiei este reprezentat de muşchiul scheletic.

 

Simptomele

Simptomele majore ale suferinţei sistemului locomotor sunt:

                                                             durerea

                                                             impotenţa funcţională

Bolnavul cu o afecţiune a aparatului locomotor poate acuze unul sau mai multe simptome ca : durerea, impotenţa funcţională, atitudinea vicioasă şi diformitatea, tulburările de sensibilitate.

Durerea este simptomul subiectiv cel mai frecvent, care îmbracă aspectele cele mai felurite ca loc de apariţie, intensitate caractere şi evoluţie.                                         

Mecanismul fiziopatologic al durerii în afecţiunile aparatului locomotor este complex şi în mare parte necunoscut. Mai frecvent întâlnim aşa-numitele dureri somatice, condiţionate de excitaţia extero- şi proprioceptorilor, iar durerile aşa-numite viscerale, care se referă la segmentul interoceptiv, se întâlnesc mult mai rar.

Durerea pe care o acuză bolnavul are următoarele caracteristici: înţepătoare, usturătoare, arzătoare, lancinantă, sfîşietoare sau pulsatilă. Ea poate fi continuă sau intermitentă, progresivă sau alternantă ca evoluţie, bine localizată sau difuză, vie sau surdă, superficială sau profundă.

Aceiaşi agenţi provocatori ( ciupirea, înţeparea, căldura, curentul electric etc.) aplicaţi pe o zonă limitată şi pentru scurt  timp provoacă dureri “înţepătoare”, dar aplicaţi pe o zonă mai largă şi pentru o perioadă  de timp mai lungă dau dureri ”arzătoare”. Durerile “pulsatile” rezultă din coliziunea undei pulsatile cu organele sensibile la durere.

Proiecţia senzaţiei dureroase şi localizarea durerii la tegument se pot realiza cu unele mici erori, deoarece claritatea şi întinderea proiecţiei pot să varieze. Durerea profundă este adesea descrisă ca fiind difuză şi vag localizată.

În cazurile care impulsurile iniţiale care merg de-a lungul căii pentru durere, în orice punct de la nerv la cortex, dau naştere unei senzaţii proiectate în regiunea periferică, inervată de organele terminale ale acestei căi, apare o durere patologică proiectată.

În cazurile în care durerea este proiectată într-o zonă îndepăratată faţă de punctul de excitare al organului terminal şi în general superficial faţă de acest punct, apare o durere referită. Durerea profundă cu origine în organele aparatului locomotor poate fi înăbuşită, chinuitoare sau sfredelitoare, iar localizarea ei este greu de realizat, deoarece tinde să iradieze. Ea este deosebit de neplăcută şi chiar provoacă greaţă.

Caracterul durerilor pe care le acuză bolnavul ne poate sugera de la început diagnosticul. Astfel, dacă bolnavul acuză o durere lombară mai veche, care la un moment dat, în urma unui efort de ridicare, iradiază într-unul din membrele inferioare, ne vom gândi la posibilitatea unei hernii de disc. Dacă durerea este fugace şi cuprinde alternativ diferite articulaţii, ne vom gândi la un reumatism poliarticular. Dacă apare, când la un genunchi, când la celălalt şi se însoţeşte de hidartroză, bolnavul prezintă o hidrartroză intermitentă.

Adesea nu trebuie uitat faptul durerea, fiind iradiată, poate îndrepte atenţia examinatorului asupra unei alte regiuni decât cea bolnavă. Exemple tipice le constituie în centură, la bolnavii cu afecţiuni ale coloanei vertebrale.

Impotenţa funcţională reprezintă un al doilea sindrom subiectiv important. Poate să fie parţială sau totală şi poate să intereseze un segment de membru în totalitate sau mai multe membre.

Cauzele impotenţei functionale sunt multiple: întreruperea continuităţii osoase sau a formaţiilor musculotendinoase care execută mişcarea, blocajele, redorile sau anchilozele articulare, reacţia antalgică în urma unui traumatism sau a unei afecţiuni dureroase, leziunile nervilor rahidieni sau leziunile sistemului nervos central etc. O formă deosebită a impotenţei funcţionale este aceea care poate să apară în cadrul crizelor pitiatice. După cum se ştie, în isterie nu există leziuni organice, punctul de plecare fiind o idee fixă, obsedantă, care provoacă inhibiţia parţială a centrilor de elaborare psihică conştientă şi dezlănţuirea de acte inconştiente.

Din punct de vedere al evoluţiei, impotenţa funcţională poate fi trecătoare sau definitivă, regresivă staţionară sau progresivă. În urma unui traumatism osteoarticular fără leziuni nervoase, ea este de obicei trecătoare, dar atunci când sunt interesaţi şi nervii, poate fi definită. În forma paralizantă a poliomielitei, impotenţa funcţională este progresivă în faza acută, regresivă în faza de regresiune a paraliziilor şi staţionară în faza de schelet; în miopatii, paraplegie ERB etc. este progresivă.

Atitudinile vicioase şi diformităţile pot să determine pe bolnav să se prezinte la medic, chiar dacă nu sunt însoţite de durere sau de impotenţă funcţională. Ele pot să îmbrace cele mai diverse forme legate de regiunea interesată şi de boala care le determină .

Tulburările de sensibilitate. Bolnavul poate să acuze uneori existenţa unor tulburări subiective ale sensibilităţii, sub forma unor diverse senzaţii pe piele, în muşchi, mucoase, în trunchiurile nervoase etc. (disestezii, senzaţii anormale, amorţeli, furnicături, înţepături etc.). Aceste tulburări, frecvente în polinevrite, scleroza în plăci, tabes etc. pot să apară şi în cervicartroze, hernii de disc sau alte afecţiuni ale aparatului locomotor.

Membrul fantomă este o formă  particulară a tulburărilor de sensibilitate la amputaţi şi constă în falsa percepţie a segmentelor corporale care lipsesc. În aceste impresii complementare ale amputaţiilor, fantoma se manifestă ca o prelungire a bontului, fie la membrul amputat, fie că suferă unele deplasări. Oricum, fantoma urmează mişcările bontului, ca şi cum segmentul lipsă ar continua să existe. Uneori, invalizii afirmă chiar că pot să execute mişcări voluntare cu ea. Alteori, la locul segmentelor lipsă acuză dureri importante şi rebele la orice tratament.

POLIARTRITA  REUMATOIDĂ

Poliartrita reumatoidă (PR)  este o boală carcterizată printr-o inflamație cronică infilitrativ-proliferativă a sinovialei articulare cu caracter progresiv, distructiv şi deformant. Ea este însoţită de multiple manifestări sistemice și se exprimă clinic prin artrită prezentă la mai multe articulații, de unde și numele de poliartrită. Prevalența bolii este de 0,3 – 2% iar incidența variază între 0,9 și 1,5% pe an.

MANIFESTĂRI  CLINICE

      La o anamneza amănunţită, mulți bolnavi prezintă în antecedente un moment care sa poată fi interpretat ca elementul declanşator al poliartritei reumatoide. Cel mai frecvent se întâlnește stresul emotional, expunerea prelungită la frig, traumatisme anterioare, unele tratamente variate ale altor boli și îndeosebi cu produse biologice.

       De cele mai multe ori suferinţa apare la o articulaţie, dar la scurt timp aceasta se extinde si la celelalte articulații. Această suferință este expresia inflamaţiei membranei sinoviale. Printre simptomele de debut, cel mai frecvent intâlnite sunt următoarele:

- Redoare matinală prelungită a articulațiilor;

- Poliartralgii episodice;

- Tumefieri ale articulațiilor

- Polimialgii, cu tendință de slăbiciune musculara in special la nivelul articulației scapulo-humerale;

- Astenie marcată;

            - Scădere în greutate;

- Disconfort general

STADII EVOLUTIVE

            Poliartrita reumatoidă are patru stadii de evoluție: stadiul I, de tip polialgic în care elementul de bază este durerea; stadiul II, de tip exsudativ, în care durerea este însoțită de redoarea articulară, de tumefacții și deformări ale suprafețelor articulare; stadiul III, de tip proliferativ, în care se produc atrofii ale musculaturii, anchiloze și subluxatii; stadiul IV , terminal, constituind ultima fază evolutivă a bolii, obișnuit după o evoluție a poiartritei reumatoide de  15-20 de ani de la momentul de debut, stadiu în care pacientul devine invalid fiind nevoit să-și petreacă toată viața imobilizat.

            Din punct de vedere a intensității gradului de osteoporoză, a intensității deformărilor articulare dar și a anchilozelor, se deosebesc:

- I -stadiul precoce , în care nu sunt evidențiate leziuni de tip distructiv, în schimb apare o  discretă osteoporoză , în condițiile în care capacitatea functională este complet păstrată;

II - stadiul moderat, în care poliartrita reumatoidă asociază osteoporoza, cu fenomenele dureroase, cu redoarea, un grad redus de atrofie musculară, în condițiile în care capacitatea funcționala este încă păstrată;

III - stadiul sever, caracterizat printr-un grad ridicat de osteoporoză, asociat cu leziuni distructive întinse, atrofii musculare pe o mare întindere a corpului, precum  și deformări ale articulațiilor și prezența secundară a unor subluxatii. În cadrul acestui stadiu, capacitatea funcțională este limitată;

IV - stadiul terminal al poliartritei reumatoide caracterizat printr-un grad ridicat de osteoporoză, leziuni distructive mari, atrofii întinse ale musculaturii, deformări articulare pe suprafețe mari si infirmitate importantă determinată de anchilozele articulare, bolnavul fiind obligat să stea imobilizat.



Tur Virtual
Clinica Somesan - Tur Virtual
Vizitati acum in mod virtual Clinica Somesan
Contact
Adresa:
Aleea Mărăşti Nr. 1
Baia Mare, Maramures

Telefon:

Tel. 0751.229.475
Tel. 0362.415.521
Tel. 0362.415.535
Fax: 0362.415.540

Luni- Vineri: 7-20
Sambata: 7-15

(inclusiv Laboratorul de analize medicale cu eliberare rezultate in aceeasi zi)

Email:

 
 
Activitate Stiintifica
» ACTIVITATE STIINTIFICA LA CLINICA SOMESAN
» PROGRAMUL MARAMEDICA 2015
» WORKSHOP ELASTOCONT - Baia Mare 13 septembrie 2014
» CONFERINTA DE PNEUMOLOGIE INSPIR - IASI 11 - 13 septembrie 2014
» SCOALA NATIONALA DE VARA - SUIOR 2014
» MARAMEDICA - Februarie 2014
 
Noutati
» MENTENANȚA CALL-CENTER
» PACHETE ANALIZE MEDICALE - OFERTE!
» CHESTIONAR SATISFACTIE CLIENTI
» ANGAJARE ASISTENTI MEDICALI
» PROGRAM DE SARBATORI - RUSALII
» SERVICII MEDICALE IN CONTRACT CU CASA DE ASIGURARI - valabile de la data de 1 aprilie 2017
» SERVICII DE MATERNITATE SI NEONATOLOGIE
» Eliberare permis auto si portarma
» CONSULTATII ENDOCRINOLOGIE
» CHIRURGIA OCHIULUI
 

Copyright © 2019 ClinicaSomesan.ro ceasuri replica